28 Ocak 2010 Perşembe

Çalışanlar Gerçekten Ne İle Motive olur?

Motivasyon konusu son dönemde özellikle üzerinde araştırma yaptığım konulardan biri. Belli dönemlerde gerçekleştirdiğimiz motivasyon aktivitelerinin belirli bir süre etkili olduktan sonra etkisini kaybettiğini gözlemliyordum. Diğer bir sorun ise motivasyon aktiviteleri kısıtlı imkânlardan dolayı kendilerini tekrarlama riski, dolayısıyla etkisini kaybetme riski de taşımakta. Bu konuda okuduğum bir makaleden ciddi olarak etkilendiğimi itiraf etmeliyim.

Makaledeki iddiaya göre;

600'den fazla yönetici motivasyonu etkileyen 5 faktörü, takdir, insentif, kişilerarası destek, gelişim desteği ve net hedefler olarak tarif ettiler. Takdir edilmeyi ise hemen hemen tamamı ilk sırada saydılar. Ancak yapılan araştırmalar bu yöneticilerin söylediklerinin aksini iddia ediyor. Araştırmaya göre motivasyonu pozitif etkileyen en önemli unsur açık ara "gelişim". Günlük çalışmalarda çalışanların motivasyonları ve başarıları, ilerleme kaydettiklerini hissettiklerinde yada karşılaştıkları engelleri aşmak için destek aldıklarında tepe noktasına çıkıyor. Benzer şekilde yerinde saydıklarını ve kendilerini tekrarladıklarını hissettiklerinde ise motivasyonları dibe vuruyor.

İYİ BİR ÇALIŞMA GÜNÜNDE NE OLUYOR?

















Katılımcıların %76'sı en iyi günlerini gelişim kaydettikleri gün olarak tanımlamıştır. Siyah barlar "en iyi çalışma gününü" kırmızı barlar "en kötü çalışma gününü" temsil etmektedir.

İyi Haber

Yapılan araştırmaya katılanlar insentiflerin motivasyonda olumlu etki yaptığını nadiren belirtmişler. İnsentif aktivitelerinin uygulama güçlüğü düşünüldüğünde aslında bu yöneticiler için iyi haber. Çalışanların gelişimleri üzerinde ise yöneticiler çok belirgin bir etki alanı mevcut. Yöneticiler, anlamlı hedefler, farklı olanaklar, teşvik edici uygulamalarla çalışanların gelişimlerine çok net katkı sağlayabilirler. Gelişimin doğal sonucu olarak motivasyon ve başarıyı açığa çıkaracaktır.

Hiç yorum yok: