19 Ağustos 2010 Perşembe

Erken Kalkan Kariyerinde Ne Kadar Yol Alır?

Erken kalkmanın şahane bir şey olduğu, insan sağlığına olan katkılarını bilmeyen yoktur. Dini literatürde bile erken kalkmanın faziletleri anlatılır. Yani sabahçılar iki dünyada alkışlanırken akşamcılar için durum pekte iç açı değil.

Peki erken kalkmanın kariyer üzerinde ne gibi etkileri var. Erken kalkanlar gerçekten kariyerlerinde de ilerleyebiliyorlar mı?
Araştırmalara göre akşamcıların (yazımızda akşamcılar geç kalmayı seven kişiler anlamında kullanılmıştır), sabahçılara göre avantajlı olduğu örneğin daha yaratıcı, daha duyarlı, dışa dönük ve farklı oluklarından bahsedilir. İş yaşantısındaki başarıya gelince işler sabahçıların lehine değişiyor. Sabahçılar daha iyi liselerde okuyor, dolayısıyla daha iyi üniversitelerde eğitim alıyorlar, bunun sonucunda daha iyi iş imkanlarına kavuşuyorlar. Sabahçıların diğer avantajları ise problemleri minimize edebilme becerileri ve proaktif olmaları. Erken kalkan kişilerin güne hazırlanmak için daha fazla zamanları oluyor bu sayede daha proaktif olmalarına zemin hazırlanmış oluyor. Akşamcıların ise disiplinden uzak ve özgür olma eğilimleri iş yaşantısında sıkıntılara neden olabiliyor.

Sabahçı mı akşamcı mı olduğumuzu nasıl anlarız?
Son derece basit bir yöntemi var. Sabahçılar hergün aynı saatte kalkma eğilimindedir. Akşamcılar ise hafta sonu hafta içi günlere göre 2 saat civarında geç kalkarlar. Bu konudaki bulgu son derece net. Akşamcılar daha fazla uyumak için imkanları varsa bu fırsatı değerlendirmek istiyorlar.

Sabahçı olmak istiyorum:)
Sabahçı ve akşamcı olan kişiler incelendiğinde bu özelliklerinin %50 oranında genetik olduğu tespit edilmiş ama korkmayın yukarıdaki basit bulguya göre eğer akşamcıysanız sabahçı olmak için hala şansınız var. Uyku düzeninin değiştirilmesi için akşam erken yatılabilir ya da sabah çok erken kalktıktan sonra açık havaya çıkmak gerekir. Çünkü, gün ışığı sirkadiyen* saatinizi sıfırlıyor ve sabahçı uyku düzenine geçmeye yardımcı oluyor. Sabahçı ve akşamcıların dağılımı yaş aralıklarına göre değişiyor. 30 yaş altında %70 oranında akşamcılar var. 30-50 yaş arasındakiler her iki tarafa eşit dağılıyor. 50 ve üzerinde ise sabahçılar ezici çoğunlukta.
Sabahçıların tüm avantajlarına rağmen şirketlerin yinede akşamcılara ihtiyacı var. Aşağıdaki kişisel özelliklere bakıldığında özellikle yeniliklerin akşamcılarda geldiği görülüyor. Diğerlerini kolay etkileme özelikleri de akşamcıların avantajları arasında.

Sabahçılar; makul, iyimser, istikrarlı, proaktif, dikkatli
Akşamcılar; yaratıcı, zeki, şakacı, dışa dönük, kötümser

*Sirkadiyen Saati: Bitkilerin , hayvanların ve mantarların 24 saatlik periyot içerisindeki biyokimyasal ve psikolojik davranışlarının bütünüdür.

Kaynak: HBR

Hiç yorum yok: